Waarvoor?

Je kunt een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen voor hulp bij het onderhouden van sociale contacten, het plannen van dagelijkse activiteiten of het regelen van je financiën. Of zoek je iemand die je een steuntje in de rug geeft bij emotionele of psychische problemen?

Een pgb is gespecialiseerde individuele begeleiding op maat.

Mogelijk wil je hulp van een vertrouwd persoon of heeft de gemeente jouw vorm van ondersteuning niet ingekocht. Geen probleem: met het persoonsgebonden budget kies je zelf de hulpverlener en de begeleiding die bij je past. Kosten begeleiding vanuit PGB 45, – euro per uur. Kosten particuliere begeleiding 55,00 euro per uur.

PGB Plan

Daarvoor moet je wel eerst een pgb-plan invullen. Een onafhankelijke instantie beslist dan of je een indicatie krijgt. Op de website van Per Saldo, de belangenorganisatie voor pgb-houders, staat een test waarmee je zelf kunt onderzoeken of een persoonsgebonden budget bij je situatie past: www.pgb-test.nl

Vergoedinglijst

Op deze lijst vind je een overzicht met onderwerpen waarbij staat of het pgb deze zorg of begeleiding vergoedt. Niet alle onderwerpen staan op de lijst. Wil je een niet vermeld onderwerp inkopen, neem dan vooraf contact op met het zorgkantoor. Je kunt de meest recente vergoedingenlijst hier downloaden: PgbWlzvergoedingenlijst 2018.

Voor wie?

Ik begeleid mensen in de regio Amsterdam die ouder zijn dan achttien jaar en een persoonsgebonden budget hebben. Een pgb vraag je aan in je woonplaats, in dit geval Amsterdam. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, ontvang je een indicatie waarmee je zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Je moet zorg die je inkoopt altijd verantwoorden, hier help ik je bij.

Nieuws WMO

Het persoonsgebonden budget valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Meer weten over de Wmo? Bel naar de Wmo-helpdesk: 0800 0643 (op werkdagen tussen 8.00 -18.00 uur), kijk op amsterdam.nl/pgb of amsterdam.nl/veelgevraagd (zoekterm: pgb). Of ga langs bij een Sociaal Loket in de buurt.